Staatsbezoek bondspresident Joachim Gauck

publish date
10.03.2016

Op 9 maart brachten bondspresident Joachim Gauck en mevrouw Daniela Schadt, in aanwezigheid van Hunne Majesteiten Koning Filip en Koningin Mathilde, een bezoek aan de stad en provincie Antwerpen. Tijdens de tweede dag van dit officiële staatsbezoek aan België ontmoetten Koning en president een aantal CEO's uit de chemische industrie aan boord van het schip Le Formidable en maakten ze aansluitend een havenrondvaart.

Mevrouw Schadt en Koningin Mathilde bezochten op dat moment twee topmusea uit de Scheldestad. Eerst ging het richting MoMu waar het gezelschap een bezoek bracht aan het restauratieatelier en een sneak preview kreeg van de nieuwe tentoonstelling: Game changers. Het 21ste eeuwse silhouet heruitgevonden waarin de Baskische ontwerper Cristóbal Balenciaga vanaf 18 maart centraal staat. Nadien bewonderden Koningin en presidentsvrouw de woning en het atelier van Pieter-Paul Rubens en kregen ze toelichting bij enkele topwerken uit de collectie.

Op het Antwerpse stadhuis werden het Vorsten- en presidentspaar officieel verwelkomd door gouverneur Cathy Berx en burgemeester Bart De Wever. In haar toespraak verwees de gouverneur naar de sterke band tussen België en Duitsland en werden gemeenschappelijke uitdagingen benoemd. Na afloop werd het Gulden Boek van stad en provincie ondertekend.

De leerlingen en leerkrachten van de provinciale hotelschool PIVA verzorgden aansluitend een driegangenlunch voor het Vorsten- en presidentspaar en hun genodigden. Het centrale thema aan tafel was Jongeren, werk en armoedebestrijding in Europese welvaartsstaten.

In de namiddag bracht het gezelschap nog een bezoek aan het Regionaal Open Jeugdcentrum Mechelen dat jongeren dankzij zijn uitgebreide activiteitenaanbod coacht, begeleidt en helpt om hun maatschappelijke weerbaarheid te vergroten.