Startschot ‘1 dag niet’: acties tegen woninginbraak

publish date
25.10.2016

De week van 24-30 oktober staat helemaal in het teken van preventie tegen woninginbraken.  Op vrijdag 28 oktober vindt dan ook de derde Belgische actiedag tegen woninginbraken plaats: ‘1 dag niet’.

Het ‘1 dag niet’-initiatief – gedragen door de overheid en de politie – wil burgers bewustmaken van hun eigen preventierol in de strijd tegen woninginbraak. Hoognodig, want in 2015 waren er in provincie Antwerpen maar liefst 9 508 woninginbraken. Lokale initiatiefnemers uit heel België zetten daarom gedurende de hele week inbraakpreventie in de schijnwerpers.     Buurtinformatienetwerken, politie- en preventiediensten, beveiligingsondernemingen, bedrijven, organisaties en individuele burgers organiseren de meest uiteenlopende preventieacties.  Op  maandag 24 oktober gaf gouverneur Cathy Berx alvast de aftrap, met een bezoek aan de Antwerpse haven en ExxonMobil.   

  • Het Buurtinformatienetwerk (BIN) Haven in het Antwerpse havengebied werd in 2014 opgericht, zodat de havengebruikers informatie over verdachte zaken op een efficiënte manier met de politie kunnen uitwisselen. Op die manier kan de politie sneller reageren wanneer er verdachte zaken gebeuren.

  • De hele week is er extra aandacht voor de schippers van de binnenvaartschepen. Helaas krijgen ook zij soms ongewenst bezoek van inbrekers. Aan de  hand van een op maat gemaakte flyer krijgen de schipppers bruikbare beveiligingstips en nuttige info.  Op maandag 24 oktober deelden gouverneur Cathy Berx, havenschepen Marc Van Peel en Commissaris Jeroen Nissen van de Federale Scheepvaartpolitie flyers uit aan de schippers.

  • ExxonMobil, een van de deelnemers van de BIN Haven, deelt tijdens de actieweek ‘1 dag niet’-flyers uit aan vrachtwagenchauffeurs. In die flyer vinden de chauffeurs tips & tricks over hoe zij hun cabine en hun lading beter kunnen beveiligen tegen diefstal.  Ook aan deze flyeractie namen de gouverneur en schepen Marc Van Peel deel.

 

Voor alle info over het project, de partners en alle acties van ‘1 dag niet’ kan je een kijkje nemen op: www.1dagniet.be