Opleiding rampenmanagement burgemeesters 2016

publish date
06.06.2016

Op 27 en 30 mei organiseerde ik inmiddels al voor de derde keer samen met het provinciaal opleidingscentrum Campus Vesta de cursus rampenmanagement voor burgemeesters en schepenen van de provincie Antwerpen. Als  verantwoordelijke voor de veiligheid binnen de gemeenten en voorzitter van de veiligheidscel is hij/zij belast met het actualiseren van nood- en interventieplannen, het opmaken van een risico-inventaris en -analyse, het organiseren van rampoefeningen en het evalueren van noodsituaties en oefeningen. Tijdens een grootschalig incident, een calamiteit of een ramp maakt een goed voorbereide burgemeester het verschil dankzij herhaalde en cruciale opleiding en training.

Op vrijdag 27 mei lichtten de sprekers uit de verschillende disciplines toe hoe de samenwerking en afstemming tussen hen en de burgemeester in de praktijk het best verlopen. De optimale werking van een gemeentelijk crisisteam, de rol van de ambtenaar noodplanning en het belang van goede crisiscommunicatie werden tevens verduidelijkt.

Op maandag 30 mei kregen de burgemeesters enkele realistische oefeningen voorgeschoteld waarbij ze, gesteund door een multidisciplinair gemeentelijk coördinatieteam, hun coördinerende rol opnamen. Tot slot werden de gevolgen van het Koninklijk Besluit van de noodplanning voor de aansprakelijkheid van de burgemeesters besproken en verder toegelicht.