Project 112

In nood? Je kan één van deze drie telefoonnummers opbellen als je hulp nodig hebt:

100/112: brandweer en medische hulpverlening
101: dringende politiehulp

Het project 112 brengt de twee noodnummers ‘100’ en ‘101’ samen. Het project 112 is de uitwerking van de Universele Dienstenrichtlijn van het Europees Parlement en de Raad van de Europese Unie. De doelstelling is dat iedere Europese burger via 112 kosteloos de hulp van brandweer, medici en/of politie kan inroepen.

"112" is het Europese noodnummer waarnaar mensen in nood in alle 27 lidstaten van de Europese Unie 24 uur op 24 en 7 dagen op 7 kunnen bellen om onmiddellijke hulp te krijgen van de brandweer, een medisch team of de politie. Je kan het nummer 112 bellen met een vaste of mobiele telefoon. Het Europese noodnummer is overal gratis.

Op termijn zal het  nummer 112 de ummers 100 en 101 vervangen.

Als gouverneur was ik voorzitter van de stuurgroep die dit project in de provincie Antwerpen begeleidde.

Wanneer welk nummer? Alle noodnummers nog eens op een rijtje
(update 2021) :

  • 100: Brandweer en ambulance
    Dit bel je bij brand, een ernstig ongeval met gewonden of dringende hulp van medische aard.
  • 101: Politie
    Dit bel je voor dringende politiehulp: bij een ernstig ongeval met gewonden, bij een verdachte situatie, als je getuige of slachtoffer bent van een inbraak (voor niet-dringende politiehulp neem je contact met het plaatselijke politiekantoor).
  • 112: Europees noodnummer voor dringende hulp
    Het nummer 112 bel je bij een noodsituatie. Je komt terecht bij de provinciale 100-centrale van de hulpdiensten, die de politie, de brandweer of een medisch team ter plaatse kunnen sturen. Op termijn zal 112 de nummers 100 en 101 vervangen.
  • 1722: Nummer voor niet-dringende noodgevallen
    Je belt 1722 voor niet-dringende zaken waarbij je de hulp van de brandweer nodig hebt, maar waarbij niemand in levensgevaar is, zoals storm- of waterschade.
    Het nummer wordt enkel geactiveerd bij extreem weer, op basis van voorspellingen van het KMI. Het is de bedoeling om de noodnummers voor dringende hulp (100, 101, 112) te ontlasten, zodat zij mensen in levensgevaar of in noodsituaties snel kunnen helpen.
    1722 is een betaalnummer. In plaats van 1722 kan je ook rechtstreeks contact opnemen met het brandweerkorps van je gemeente.
  • 1733: Wachtdienst voor huisartsen
    Wie 's avonds, 's nachts, in het weekend of op feestdagen een huisarts nodig heeft voor medische problemen die niet kunnen wachten tot het spreekuur van je eigen dokter, kan 1733 bellen.
    Dit nummer is nu al in gebruik in heel wat gemeenten in ons land, vanaf volgend jaar zal dat overal in België zo zijn. De nummers van lokale wachtdiensten zullen aan 1733 gekoppeld worden.
    Je krijgt een operator van de noodcentrale aan de lijn, die op basis van de gezondheidsklachten de patiënt verwijst naar de lokale wachtdienst, de eigen huisarts of de spoeddienst.
    Je betaalt een zonaal tarief, er worden geen extra kosten aangerekend.