Gouverneur brengt bezoek aan WODCA-acties Brasschaat en Wuustwezel

publish date
03.04.2018

Op zaterdag 17 maart bezocht de gouverneur een controlepost van de Politiezone Brasschaat, in het gezelschap van Koen Verberck, waarnemend burgemeester van Brasschaat; HCP Jean-Claude Gunst, Directeur-Coördinator Federale Politie Arrondissement Antwerpen, HCP Bart Van Cleuvenbergen, korpschef van de Politiezone Brasschaat en HCP Luc Geens, Korpschef van Politiezone Heist.

Bij deze controlepost werd ook één van de drugdetectietoestellen van de Scheepvaart-politie ingezet om een snelle controle op aanwezigheid van drugs mogelijk te maken. Het drugdetectietoestel geeft een goede indicatie alvorens een meer doorgedreven fouille van het voertuig en/of de inzittenden te doen of een drugtest af te nemen.

Aansluitend ging de gouverneur langs bij een controlepost in Loenhout van Politiezonde Grens. Daar werd ze opgewacht door de burgemeester van Wuustwezel, Dieter Wouters, en door HCP Rudy Verbeeck, Korpschef Politiezone Grens.

Gouverneur Cathy Berx: "Voor alles,  heel hartelijk dank aan alle politiemensen, de studenten van Campus Vesta en aan allen die van de WODCA-controles steeds weer een succes maken. Het is vooral dankzij hun inzet dat een cruciale gedrags- en mentaliteitswijziging kan worden afgedwongen die cruciaal is om het aantal weekendongevallen en verkeersslachtoffers door nachtelijke weekendongevallen duurzaam terug te dringen.”

Resultaten van de controles van de WODCA-actie van 17-18 maart

Resultaten WODCA-snelheidscontroles

1 377 bestuurders werden op snelheid gecontroleerd. Daarvan reden er 42 te snel (3.1 %).

Resultaten WODCA-alcoholcontroles

5 714 bestuurders werden aan een alcoholcontrole onderworpen, waarvan 184 bestuurders een positieve ademtest aflegden (3.2 %).  Van de 184 bestuurders die meer dan de toegelaten 0,5 promille alcohol in het bloed hadden, hadden 106 bestuurders zelfs meer dan 0,8 promille in het bloed (of 58 %).

Resultaten WODCA-drugscontroles

Bij 31 chauffeurs werd een speekseltest afgenomen. 14 chauffeurs testten positief op de speekseltest en moesten een bloedproef ondergaan.

Ingetrokken rijbewijzen

37 rijbewijzen werden onmiddellijk ingetrokken.

Toelichting bij de cijfers van de controlenacht van 17-18 oktober 2018
Gouverneur Cathy Berx: “Tijdens de nacht van zaterdag op zondag werd 3.2 % van de gecontroleerde bestuurders betrapt op rijden onder invloed bij grootschalige controleacties in de provincie. In vergelijking met de resultaten van de vorige grootschalige WODCA-controlenacht van oktober 14-15 oktober 2017 (3.0 %) gaat het om een gelijkaardig resultaat. Helaas blijkt ook deze keer weer dat van de bestuurders die een positieve ademtest aflegden, het merendeel (58%) méér dan 0.8 promille in het bloed heeft.  

Het aantal chauffeurs dat te snel rijdt, daalt voor de tweede keer op rij met ruim 3 %. Bij een gelijkaardige controlenacht in maart 2017 reed nog zowat 1 op 10 chauffeurs van de op snelheid gecontroleerde bestuurders te snel (9.8 %). Tijdens de vorige provinciale WODCA-controlenacht van oktober 14-15 oktober 2017 was dat 6.5%, of ongeveer 1 op 15 bestuurders.  Afgelopen weekend zakte dat aantal nog eens aanzienlijk, en werden ongeveer 1 op 30 gecontroleerde bestuurders of 3.1 % betrapt op te snel rijden.”  

“Bij elk bezoek aan de WODCA-acties  stel ik vast dat verkeersveiligheid helaas nooit verworven is, maar elke dag opnieuw moeten worden waargemaakt door álle verkeersgebruikers: vrachtwagenchauffeurs, automobilisten, bus –en tramchauffeurs, motorrijders, fietsers, voetgangers.  Het enige perspectief is en blijft nul slachtoffers. Elk verkeersslachtoffer door een ongeval is er één te veel. Minstens even belangrijk als veel controles uitvoeren is die cruciale mentaliteitsverandering en inzet op intelligente systemen als automatische snelheidsbegrenzer, een automatisch remsysteem, apps tegen smartphonegebruik achter het stuur, een alcoholslot als standaard uitrusting en een zwarte doos die het verkeersgedrag registreert en chauffeurs kan aanzetten tot verantwoord rijgedrag. Daarvoor zal ik me blijven inzetten.”

Volgende van de detaillijst