Gouverneur Cathy Berx huldigt drie nieuwe windturbines in op bedrijventerrein van Geel en Laakdal

publish date
10.09.2018

Op vrijdag 7 september huldigde provinciegouverneur Cathy Berx drie nieuwe windturbines van Luminus plechtig in. Het bedrijf dat momenteel nummer 1 is in de productie van windenergie op het vasteland en waterkracht in België, bouwde de windturbines in samenwerking met IOK, IOK Afvalbeheer en IVAREM.

Perfecte integratie in een industriezone en een positief gebaar voor het milieu   
De drie nieuwe windturbines met elk een hoogte van 150 meter werden gebouwd ter hoogte van het industriegebied aan de Eindhoutseheide op het grondgebied van Geel en Laakdal. Ze hebben elk een vermogen van 2,2 MW en zullen samen jaarlijks 12.000.000 kWh groene energie produceren, wat overeenstemt met het jaarlijkse verbruik van 9.000 gezinnen. De lokaal geproduceerde groene energie wordt afgenomen door de mechanisch-biologische scheidingsinstallatie van IOK Afvalbeheer. Dankzij de groene energie vermijden zij zo 2.497,2 ton CO2-uitstoot.

Gouverneur Cathy Berx bevestigt het belang van hernieuwbare energie. “Een energie-onafhankelijke provincie Antwerpen, dat is een provincie zonder energieverspilling en mét een aanbod aan hernieuwbare energie dat de vraag naar energie dekt. Dit is geen droom, maar mijn scherpe ambitie.  Een gezonde, duurzame, hernieuwbare energiemix betekent dan ook maximaal investeren in zonne-, wind-, (geo)warmte-,  en waterkrachtenergie. Ik ben IOK, IOK Afvalbeheer, IVAREM en EDF Luminus erg dankbaar voor hun investering hier in Geel en Laakdal, voor hun bijdrage aan een meer energie-onafhankelijke provincie Antwerpen.”

Frederik Snoeck, Corporate Director Production van EDF Luminus: “IOK baat heel wat industriële gronden uit en zet deze niet alleen in om ecologische waarde te creëren, maar ook ecologische waarde. Groene stroom uit windenergie past perfect in dit verhaal. We zijn verheugd dat wij hen hierbij konden helpen. Windenergie is namelijk een groene en betrouwbare oplossing in die strijd tegen de klimaatopwarming.”

Mogelijkheid tot participatie voor burgers en verenigingen
Wat de drie nieuwe windturbines in Geel en Laakdal uniek maakt is dat burgers en verenigingen de mogelijkheid krijgen om te participeren in de uitbating via de cvba EDF Luminus Wind Together. Deze coöperatieve werd door EDF Luminus opgericht om burgers te betrekken bij de ontwikkeling en uitbating van haar windenergieprojecten. Coöperant worden kan nu al via www.windtogether.be. Luminus doet met dit initiatief haar reputatie van doorwinterde producent van groene stroom alle eer aan. Met zijn windpark van 167 turbines, goed voor 389 MW, produceert EDF Luminus jaarlijks 864 GWh energie wat neerkomt op een energieverbruik voor ongeveer 210.000 gezinnen.

U kan de toespraak van gouverneur Cathy Berx hier nalezen.

Volgende van de detaillijst