Hittegolf: ga in provincie Antwerpen spaarzaam om met drinkwater

publish date
22.06.2017

Het staat in alle kranten: gisteren vaardigde Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege een algemeen sproeiverbod voor recreatieve doeleinden uit. Eerder vandaag vertaalde onze gouverneur het Vlaamse verbod met een politiebesluit. Nochtans zeiden we eergisteren nog dat de Antwerpse drinkwaterbedrijven geen bevoorradingsprobleem verwachten. Hoe zit dat dan?

Het klopt dat onze provincie voorlopig nog over voldoende drinkwaterreserves beschikt. Op andere plaatsen in Vlaanderen botsen de leveranciers echter stilaan op hun productielimieten – en dat terwijl het verbruik de afgelopen dagen piekte tot bijna 40% meer dan op een gemiddelde dag. Een verdere stijging van de vraag zouden zij niet kunnen opvangen. Bovendien is onduidelijk hoe lang de droogte nog zal aanhouden.

Als we willen garanderen dat heel Vlaanderen voldoende drinkwaterreserves overhoudt voor de rest van de zomer, moeten we allemaal bezuinigen. Het politiebesluit van gouverneur Berx is dan ook vooral te interpreteren als een preventieve en proactieve maatregel.

Wat betreft de reikwijdte van het verbod: dat is een kwestie van gezond verstand. Het politiebesluit viseert vooral het gebruik van drinkwater voor recreatieve doeleinden. Lees: vul uw zwembad niet met leidingwater en breng uw vuile auto voor een keertje naar de carwash, waar ze het water kunnen opvangen en recycleren. Snakken de tomatenplanten in uw tuin naar vocht? Geef ze dan gerust wat te drinken, maar ga niet het hele gazon besproeien met een tuinslang. Hebt u leidingwater nodig voor uw professionele activiteiten? Ga uw gang, maar probeer wel zo weinig mogelijk water te verspillen.

De volledige lijst van verboden activiteiten vindt u in het politiebesluit, dat alle burgemeesters deze ochtend ontvingen per mail en dat u hier kan nalezen.

Volgende van de detaillijst