Nieuw politiebesluit blauwalgen voor volledige kanaal Bocholt-Herentals en kanaal naar Beverlo

publish date
09.08.2018

Bijkomende metingen door de Vlaamse Milieumaatschappij in het kanaal Bocholt-Herentals hebben de aanwezigheid van blauwalgen bevestigd achter sluis 7 en 8 te Geel. Het nieuwe politiebesluit vaardigt daarom een captatie- en recreatieverbod uit  voor het volledige kanaal Bocholt-Herentals en het kanaal naar Beverlo.

Blauwalgen vormen een potentieel risico voor de volksgezondheid en kunnen schadelijk zijn voor mens en dier bij contact of inname van het besmette water. Ook het besproeien van gewassen houdt een risico in aangezien de toxische stoffen lange tijd op de gewassen aanwezig blijven en de verstuivingswolk bij besproeiing hinderlijk kan zijn voor omwonenden. Blauwalgen kunnen o.a. huidirritatie, hoofdpijn en maag- en darmklachten veroorzaken. Hierdoor is alle contact met besmet water door mens en dier te vermijden.

Risico’s uitsluiten
Waarnemend provinciegouverneur Bram Abrams en de Dienst Noodplanning willen – nu de aanwezigheid van blauwalgen na nieuwe metingen bevestigd is op bijkomende plaatsen in het kanaal – elk risico uitsluiten. Daarom geldt er vanaf vandaag, in nauwe samenspraak met De Vlaamse Waterweg nv, een captatieverbod voor wie het kanaalwater gebruikt voor het besproeien van landbouwgewassen of als drinkwater voor vee in het volledige kanaal Bocholt-Herentals en het kanaal naar Beverlo alsook een totaal recreatieverbod. Provincie Antwerpen en de bevoegde instanties volgen de situatie op de voet.

Geïmpacteerde zones

•  Kanaal Bocholt – Herentals

Op het kanaal Bocholt – Herentals op het grondgebied van de provincie Antwerpen werd blauwalg vastgesteld achter sluis 7 en 8 te Geel. Het kanaal doorkruist het grondgebied van de gemeenten Herentals, Olen, Geel, Mol en Dessel.

•   Kanaal naar Beverlo
Het kanaal naar Beverlo is een aftakking van het kanaal Bocholt – Herentals.

Captatie- en recreatieverbod

Vanaf vandaag gelden volgende maatregelen:
•    Een verbod om water te capteren uit het volledige kanaal Bocholt-Herentals en het kanaal naar Beverlo op het grondgebied van de provincie Antwerpen voor het besproeien van landbouwgewassen en voor drinkwater voor vee
•    Een verbod van elke vorm van zachte recreatie op het volledige kanaal Bocholt-Herentals en het kanaal naar Beverlo op het grondgebied van de provincie Antwerpen. Met zachte recreatie wordt o.a. kajakken of kanovaren, vissen, waterski, wakeboarden,… bedoeld. Pleziervaart beschouwen we niet als zachte recreatie.

We herinneren u nogmaals aan het algemeen zwemverbod op de kanalen en brengen ook het gelijkaardige verbod in de  provincie Limburg opnieuw onder de aandacht.

U kan de tekst van het nieuwe politiebesluit hier nalezen.