Toekomst synagoge Heide (Kalmthout) hoopvol: Vlaams minister-president Bourgeois ondertekent premiebesluit in Kalmthout

publish date
06.09.2017

Op dinsdag 5 september 2017 verzamelden Vlaams minister-president Geert Bourgeois, o.a. bevoegd voor Onroerend Erfgoed, Antwerps gouverneur Cathy Berx, Kalmthouts burgemeester Lukas Jacobs en vertegenwoordigers van de vzw Synagoge Heide-Kalmthout en van de joodse gemeenschappen Machsike Hadas en Shomre Hadas in Kalmthout om er het verhaal van de synagoge van Heide (Kalmthout) en het restauratiedossier toe te lichten.  De boeiende geschiedenis, de uitdagingen in het complexe dossier, en vooral, een eerste grote stap naar herstel en herwaardering van dit heel bijzonder stuk erfgoed in Kalmthout kwamen tijdens het persmoment aan bod.    

Bovendien tekende Vlaams minister-president Geert Bourgeois er ook het Besluit tot toekenning van een erfgoedpremie volgens de standaardprocedure voor het uitvoeren van beheersmaatregelen en werkzaamheden aan of diensten voor beschermd onroerend erfgoed: een kleine premie voor dringende stutwerken en instandhoudingswerken, maar een grote stap voor de toekomst van de synagoge.

Programma persmoment:

 • Minister-president Geert Bourgeois:
  Belang van het premiebesluit – korte geschiedenis van de synagoge

 • Gouverneur Cathy Berx:
  Geschiedenis van het complexe synagogedossier – samen met verschillende partners oplossingen zoeken én ook vinden

 • Burgemeester Lukas Jacobs
  Toelichting over de sporen van Joods erfgoed in Kalmthout en over het belang van het synagogegebouw voor de gemeente.

 • Advocaat Koen Maenhout, beheerder van de synagoge Kalmthout
  Toelichting bij de instandhoudingswerken, korte blik op de toekomst.


Aansluitend sprak Operrabijn Lieberman zijn dank uit aan alle betrokkenen.  Aansluitend trokken de aanwezigen naar het synagogegebouw zelf, in de Leopoldstraat in Heide.  Vertegenwoordigers van de vzw “Synagoge Heide” en van de joodse gemeenschappen Machsike Hadas en Shomre Hadas gaven ter plaatse toelichting bij het gebouw, bij de geschiedenis  ervan, en bij de joodse eredienst. Een artikel dat verscheen naar aanleiding van het premiebesluit kan u hier nalezen.
 

Volgende van de detaillijst