Coronavirus COVID-19: uitleg, filmpjes en achtergrondinfo bij de federale maatregelen en provinciale politieverordeningen

Maatregelen verstrengde lockdown 2.0

Heb je een vraag over de federale coronamaatregelen? Neem dan een kijkje op www.info-coronavirus.be.
Je vindt er een uitgebreide lijst met veelgestelde vragen.
Heb je een specifieke vraag? Neem dan contact op met de federale infolijn 0800 14689

 

Lees op het tabblad perscommunicatie alle opniestukken van de gouverneur over de coronapandemie.

Sensibiliserende communicatie: filmpjesproject gouverneur Cathy Berx

De federale maatregelen blijven opvolgen en naleven is na al die maanden geen sinecure. Dat beseft ook gouverneur Cathy Berx. Toch is en blijft dat belangrijk om het stijgend aantal besmettingen een halt toe te roepen en te voorkomen dat meer mensen ziek worden of in het ziekenhuis belanden. Om alle inwoners uit haar provincie  te informeren, aan te sporen en te motiveren om de maatregelen de komende weken en maanden te blijven opvolgen, in afwachting van een afvlakking van de curve en levensreddend vaccin, richt de gouverneur zich voortaan wekelijks tot hen in een kort filmpje.

 

  Thema filmpje Publicatiedatum
1 Maak kennis met de provinciale crisiscel (PCC) en houd je aan de maatregelen/volg de zes gouden regels 01/10/2020
2 Download met z'n allen de Coronalert-app.
Lees hier hoe je de Coronalert-app gebruikt
02/10/2020
3 Gouverneur Cathy Berx legt aan scholieren uit waarom het belangrijk is om het mond-neusmasker te dragen in de buurt van de schoolomgeving én steekt de leerkrachten een hart onder de riem tijdens de Dag van de Leerkracht 05/10/2020
4 Gouverneur Cathy Berx overlegt met de grenspartners in de gezamenlijke strijd tegen het coronavirus Covid-19 06/10/2020
5 Covid-19 en jeugdwerk: elkaar nabij blijven ondanks de afstand. Jes-coördinator Filip Balthau en gouverneur Cathy Berx leggen uit hoe dat, ondanks de maatregelen en beperkingen, toch veilig kan en vooral noodzakelijk is 13/10/2020
6  Covid-19: de provinciale crisiscel volgt de situatie op de voet en de gouverneur roept de 20-30-jarigen met aandrang op om de maatregelen te blijven opvolgen. 15/10/2020
7 Dag van de Jeugbeweging: Gouverneur Cathy Berx motiveert en feliciteert alle jeugdbewegingen in een videoboodschap 
23/10/2020
8 Covid-19 en vrijwilligerswerk: Muhammed maakt als vrijwilliger iedereen attent op de coronaregels 28/10/2020
9 Covid-19 en jeugdwerk: Roeland Smeyers van Betonne Jeugd legt uit hoe belangrijk jeugdwerk is tijdens een lockdown 04/11/2020
10 Covid-19 en jeugdwerk: Mohamed Taamouti van Young Fenix verduidelijkt hoe hij de afgelopen maanden voor tal van maatschappelijk kwetsbare jongeren tussen 12 en 20 jaar een luisterend oor was 10/11/2020
11 Besmet met Covid-19 op school en besmettingen in je naaste familie: vier laatstejaars van het Onze-Lieve-Vrouwecollege + in Antwerpen getuigen op eigen vraag en roepen iedereen op om de maatregelen te blijven naleven 18/11/2020
12 Khalid El Jafoufi, oprichter van studentenvereniging Mahara vzw, vertelt over de impact van Covid-19 op het studentenleven  10/12/2020
13 Pascal Van Den Borre, ex-coronapatiënt, vertelt welke invloed het virus op zijn lichaam heeft gehad en nog steeds heeft 16/12/2020
14 Neuropsychiater Jeff Suykerbuyk, ex-coronapatiënt, vertelt hoe hij het Covid-19-virus opliep en waarom het zo belangrijk is om de (afstands)regels te respecteren. 22/12/2020
Houd 1,5 meter afstand

Sensibiliserende communicatie: affiches "Stop het virus"

Om de verspreiding van het virus te beperken zijn de gouden regels ondertussen genoegzaam bekend. Toch blijft het belangrijk om onze inwoners blijvend te sensibiliseren op verschillende manieren. 

Afstand houden, onze handen wassen, de sociale contacten beperken en een mond-neusmasker op zak hebben en dragen als het nodig is, zijn maar kleine dingen en makkelijk te volgen. Het zijn de kleine acties die ervoor zorgen dat het virus veel minder kans krijgt om zich te verspreiden. Ze zouden voor iedereen een routine moeten zijn.

Om de boodschap op een andere manier onder de aandacht te brengen, heeft de gouverneur met de Provinciale Crisiscel een affichecampagne opgezet met cartoons die de basisregels verduidelijken. De cartoons zijn van de hand van Dirk Van der Auwera van politie Lier. De cartoons zijn voor iedereen verstaanbaar en de boodschap is duidelijk: stel het juiste gedrag en stop het virus !

 

Provinciale COVID 19-politieverordeningen die nu van kracht zijn

 

Naam politieverordening Publicatiedatum Achtergrondinfo
Verbod op particulier vuurwerkbezit en het afsteken ervan 23/12/2020 De politieverordening verbiedt particulier vuurwerkbezit en het afsteken van vuurwerk in Provincie Antwerpen is onmiddellijk uitvoerbaar tot en met 15 januari 2021
Verbod huis-aan-huis zingen ter gelegenheid van Nieuwjaar of Driekoningen 15/12/2020

De politieverordening bepaalt dat het in de Provincie Antwerpen verboden is om huis-aan-huis te zingen, huis-aan-huis wensen over te brengen en traktaties aan te bieden en/of te ontvangen ter gelegenheid van Nieuwjaar of Driekoningen.

Deze politieverordening treedt onmiddelijk in werdking en is onmiddellijk uitvoerbaar tot en met 15 januari 2021.

Organisatie digitale Provincieraad 15/12/2020

De politieverordening bepaalt dat de Provincieraad van 16 december 2020 op een digitale manier zal verlopen. Dit betekent dat de raadsleden digitaal kunnen deelnemen aan de provincieraad.

Het openbare gedeelte van de vergadering zal rechtstreeks en integraal via een livestream te volgen zijn.

Opheffing verbod evenementen 1/12/2020

Opheffing van de politieverordening van 9 november 2020 omtrent het verbod op kerstmarkten, winterdorpen, in- en outdoor gelegenheidsschaatsbanen en vergelijkbare installaties en/of evenementen.

Hieromtrent gelden de maatregelen opgenomen in het Ministerieel Besluit van 28 november 2020. 

Verplichting Mond-neusmaskers 1/12/2020 Verlenging van de vorige politieverordening van 22 oktober 2020  omtrent de mond-neusmaskerplicht. 
Organisatie Hybride Provincieraad 30/11/2020

De politieverordening bepaalt dat de Provincieraad van 4, 8, 9 en 10 december 2020 op een hybride manier zal verlopen. Dit betekent dat de raadsleden zowel fysiek aanwezig kunnen zijn, als digitaal kunnen deelnemen aan de provincieraad.

Het openbare gedeelte van de vergadering zal rechtstreeks en integraal via een livestream te volgen zijn.

Organisatie Digitale Provincieraad 23/11/2020

De politieverordening bepaalt dat de Provincieraad van 26 november 2020 op een digitale manier zal verlopen. Dit betekent dat de raadsleden digitaal kunnen deelnemen aan de provincieraad.

Het openbare gedeelte van de vergadering zal rechtstreeks en integraal via een livestream te volgen zijn.

Organisatie Hybride Provincieraad  22/10/2020

De politieverordening bepaalt dat de Provincieraad van 22 oktober 2020 op een hybride manier zal verlopen. Dit betekent dat de raadsleden zowel fysiek aanwezig kunnen zijn als digitaal kunnen deelnemen aan de provincieraad.

Het openbare gedeelte van de vergadering zal rechtstreeks en integraal via een livestream te volgen zijn.

Seizoensarbeid 09/10/2020 Verlenging van het vorige besluit dat tot 30 september 2020 van kracht was

Help onze zorgverleners en meld je aan als (crisis)vrijwilliger

Wil je jezelf nuttig maken tijdens deze pandemie en verstrengde lockdown? Ben je tussen 16 en 64 jaar oud, in goede gezondheid en behoor je niet tot een risicogroep?
Kan je minstens een halve dag per week tijd vrijmaken? Meld je dan aan als (crisis)vrijwilliger bij één van de onderstaande organisaties.
Vele handen maken immers licht(er) werk en zo steun je onze zorgverleners die het tijdens deze gezondheidscrisis extra zwaar hebben. Sommigen vallen jammer genoeg zelf uit door ziekte.
Jouw administratieve en logistieke hulp blijft dus meer dan welkom.

Op de website van het Rode Kruis kan je nalezen hoe je je als crisisvrijwilliger aanmeldt en kan ingezet worden in instellingen, organisaties en regio's waar er nood is aan extra ondersteuning en hulp. Ook kan je hier terecht voor meer informatie over een snelcursus crisisvrijwilliger die aangeboden wordt door het Rode Kruis.

Ook bij de Palliatieve Hulpverlening Antwerpen (PHA) zijn ze nog op zoek naar (tijdelijke) palliatieve vrijwilligers om terminale patiënten, vooral ook in Covid-19 tijden, bij te staan.
Heb je hiervoor interesse maar zit je nog met vragen? Bekijk dan dit filmpje.

Overtuigd maar vraag je je nog af hoe slim vrijwilligen tijdens de coronacrisis precies in zijn werk gaat? Op de website van het Vlaamse Steunpunt voor Vrijwilligerswerk vind je alle praktische info over bv. verzekering en statuut terug.

Op 5 december is het de internationale Dag van de Vrijwilliger 2020. Thema van dit jaar is 'Kracht'. Draag jij ook je steentje bij en zet je mee de schouders onder krachtig (crisis)vrijwilligerswerk?

 

 

Eind juli nam gouverneur Cathy Berx aanvullende maatregelen in de provincie Antwerpen om de verspreiding van het coronavirus te beperken. Deze maatregelen waren van toepassing tot en met 26 augustus. Vanaf 27 augustus schakelden we voor de provincie Antwerpen volledig over op de federale maatregelen. De Provinciale Crisiscel blijft de epidemiologische situatie nauwgezet opvolgen. Je kan de verdere evolutie van het corona COVID-19-virus in België zelf volgen op de website van Sciensano.