(Tele)werk

Moet ik telethuiswerken?

Iedereen die in de provincie Antwerpen woont en werkt, werkt verplicht thuis, tenzij dat - omwille van de aard van het werk of de functie die iemand vervult - echt niet mogelijk of onwenselijk is. Ook personen van buiten de provincie die in onze provincie werkzaam zijn of tewerkgesteld zijn, werken in principe thuis tenzij dat omwille van de aard van de activiteit en de functie onmogelijk of manifest onwenselijk is.

Ik woon in de provincie Antwerpen, maar werk in een andere provincie of in het buitenland. Moet ik ook telethuiswerken?   

De telethuiswerkverplichting geldt enkel op het grondgebied van de provincie Antwerpen. Iedereen die in de provincie Antwerpen werkt, werkt verplicht thuis, tenzij dat - omwille van de aard van het werk of de functie - echt niet mogelijk of wenselijk is. De principiële telethuiswerkverplichting geldt ook voor personen van buiten de provincie Antwerpen die in de provincie Antwerpen werken. De verplichting geldt niet voor mensen uit de provincie Antwerpen die elders werken. De Nationale Veiligheidsraad beveelt telethuiswerken aan voor alle Belgen. Conclusie: verplicht telethuiswerken moet in de provincie Antwerpen, behalve wanneer het niet anders kan of niet wenselijk is. In  de rest van België is het sterk aanbevolen.

Mogen handelsvertegenwoordigers nog naar de provincie Antwerpen komen (bijvoorbeeld in supermarkten en winkels)? 

Handelsvertegenwoordigers mogen nog altijd werken in de provincie Antwerpen. Zoals iedereen leven ze de regels na:

  • Houd minimum 1,5 meter afstand.

  • Was regelmatig je handen.

  • Moet je niezen of hoesten? Doe dat dan in je elleboog. 

Ze dragen ook een mondneusmasker tijdens hun werkbezoeken.

Heb ik een attest nodig wanneer ik me voor het werk verplaats? 

Neen, behalve wanneer het verplaatsingen tussen 23.30u en 06.00u betreft.

Zie ook: Moet ik als werkgever in een document voorzien wanneer medewerkers zich tijdens de avondklok moeten verplaatsen voor het werk?

Wat als mijn werkgever de coronamaatregelen niet naleeft? 

Omdat het coronavirus zeer besmettelijk is en er (nog) geen geneesmiddelen tegen bestaan, moeten de werkgevers de maatregelen strikt naleven. Werkgevers die zich er niet aan houden, kunnen gesanctioneerd worden. Leeft je werkgever de regels niet na, dan kan je een aantal stappen ondernemen

Is er een lijst met cruciale en essentiële diensten?

De politieverordening legt een telethuiswerkverplichting op voor de provincie Antwerpen, tenzij dat - omwille van de aard van het werk of de functie - echt niet mogelijk of wenselijk is. De verordening bevat geen lijst van cruciale sectoren en essentiële diensten. Als leidraad is er de bijlage van het Ministerieel Besluit van 30 juni.