Avondklok

Wat is de avondklok en wanneer gaat die in?

Overdag mag je je vrij verplaatsen. ‘s Nachts, tussen 23.30 uur en 06.00 uur, ben je thuis of binnen, bijvoorbeeld op je hotelkamer. Je mag je tussen 23.30 uur en 06.00 uur niet meer op het openbaar domein begeven (zie ook ‘Wat is het openbaar domein’). 's Nachts blijf je dus in je kot. Uitzonderingen zijn er voor noodzakelijke verplaatsingen die niet kunnen worden uitgesteld. Denk aan verplaatsingen om dringende medische redenen (bv. naar het ziekenhuis), verplaatsingen van of naar het werk, verplaatsingen bij vertrek naar of terugkeer uit vakantie (zie ook ‘Mag ik me tijdens de avondklok nog verplaatsen om op reis te vertrekken of terug te keren uit vakantie?’ ).

Mag ik me tijdens de avondklok nog verplaatsen om op reis te vertrekken of terug te keren uit vakantie?

Ja, dat mag. Zorg er wel voor dat je een bewijsstuk bij de hand hebt waaruit blijkt dat je vertrekt op of terugkeert uit vakantie. Dat kan een vliegtuigticket zijn, een hotelboeking, een campingplaatsreservatie. Zo kan je aantonen dat dit een essentiële verplaatsing tussen 23.30 uur en 06.00 uur is. Als je iemand naar de luchthaven brengt of ophaalt, heb je best ook zo’n bewijsstuk bij de hand.

Geldt de avondklok ook voor doorgaand verkeer?

Overdag zijn alle verplaatsingen toegestaan. Tussen 23.30 en 06.00 uur geldt dan wel binnen de provincie Antwerpen een verplaatsingsverbod, maar doorgaand verkeer op grote verbindingswegen (bijvoorbeeld snelwegen) vormt in principe geen risico.

Moet ik als werkgever een document voorzien wanneer medewerkers zich tijdens de avondklok moeten verplaatsen voor het werk?

Ja, als werkgever voorzie je best in een attest/document voor medewerkers, die zich tijdens de avondklok verplaatsen naar of van het werk. Zo kunnen zij bewijzen dat ze een noodzakelijke en niet-uitstelbare verplaatsing maken. Er is geen vast formulier.

Mag ik nog met mijn hond gaan wandelen tijdens de avondklok? 

De hond uitlaten voor een wandeling is niet toegestaan tussen 23.30 en 06.00 uur. Als het dier echter dringend zijn behoefte moet doen, dan kan dit vlak bij of voor de eigen woning indien je nadien ook alles netjes opruimt. Lange wandelingen dienen overdag te gebeuren.