Mond-neusmaskers

Wie moet een mond-neusmasker op zak hebben?

Iedereen vanaf 12 jaar moet steeds een mond-neusmasker bij zich hebben. Belangrijk is dat dit masker zowel de neus als de mond bedekt. Je kan kiezen voor een wegwerpmasker (bv. type chirurgisch masker) of een herbruikbaar stoffen masker. Een alternatief in stof, zoals een buff, sjaal of bandana, mag ook. Welk type je ook kiest, het moet neus én mond bedekken, en je hebt het steeds op zak (update 12-08-2020)

Wanneer draag ik een mond-neusmasker?

Iedereen vanaf 12 jaar die zich buitenshuis begeeft, draagt een mond-neusmasker of elk ander alternatief in stof in openbare ruimte in de provincie Antwerpen, evenals op private plaatsen die toegankelijk zijn voor het publiek. Je draagt het ook op plaatsen waar het volgens het ministerieel besluit verplicht is. De oplijsting met deze plaatsen vind je op de pagina veelgestelde vragen op www.info-coronavirus.be onder Gezondheid (Wat zijn de aanbevelingen omtrent het dragen van mondmaskers en handschoenen in de openbare ruimte?). (update 18/08/2020)

Los daarvan hoef je geen mond-neusmasker te dragen op plaatsen en/of momenten waarop het risico op overdracht van het virus zo goed als uitgesloten is, gelet op de kortstondigheid en toevalligheid van het kruisen of passeren van personen, bv. wanneer je wandelt in een verlaten bos of ‘s ochtends vroeg je hond uitlaat en er nog geen volk op straat is. 

Wanneer je eet of drinkt, mag je het mond-neusmasker even afzetten en ook thuis is een mond-neusmasker niet verplicht. Wanneer het dragen van een mond-neusmasker of elk alternatief in stof niet mogelijk is om medische redenen, mag een gelaatsscherm worden gebruikt. (update: 12-08-2020) 

Handhaving gebeurt op basis van risico-inschatting. Je hebt het mond-neusmasker altijd bij je, maar je wordt niet beboet wanneer je geen mond-neusmasker draagt op een plaats of moment waar(op) je mensen slechts kortstondig of zeer occasioneel kruist of passeert. Let wel: op verschillende plaatsen moet je op basis van het ministerieel besluit altijd een mond-neusmasker dragen. De oplijsting met deze plaatsen vind je op de pagina veelgestelde vragen op www.info-coronavirus.be onder Gezondheid (Wat zijn de aanbevelingen omtrent het dragen van mondmaskers en handschoenen in de openbare ruimte?). (update 18/08/2020)

Zie ook verder: wat is de ‘openbare ruimte’

Wat is de 'openbare ruimte’?

Openbare ruimte betekent de openbare weg, terreinen en plekken die toegankelijk zijn voor het publiek, voor iedereen. Ook niet-openbare terreinen die voor een zeker aantal personen toegankelijk zijn, behoren tot de openbare ruimte. Zodra je je privé-domein verlaat, zoals je thuis, bevind je je in de openbare ruimte: op straat, in openbare gebouwen zoals de bibliotheek, het stads- of gemeentehuis, maar ook winkels, horecazaken, provinciale parken en domeinen, … In de openbare ruimte kan je mensen tegenkomen en is er dus risico op overdracht van het coronavirus. Op een aantal van die plaatsen moet je sowieso een mond-neusmasker dragen.

Zijn mensen met een medische aandoening of beperking – fysiek of mentaal - vrijgesteld van de mond-neusmaskerplicht? (bv. COPD, hartpatiënt, autisme, doof, gehoorgestoorden, …)

Als je een aandoening hebt die het voor jou onmogelijk maakt om een mond-neusmasker te dragen, dan mag je als alternatief een gelaatsscherm gebruiken. Het is ook altijd toegestaan om een alternatief in stof te dragen: sjaal, buff, bandana, … die de mond-neuszone bedekt. Een mond-neusmasker moet gezien worden als een persoonlijk beschermingsmiddel, van jezelf en anderen. Wanneer je geen mond-neusmasker draagt, ben je onbeschermd. Mensen met een medische aandoening zoals COPD behoren mogelijk ook tot een risicogroep. Het is dus altijd belangrijk om voor jezelf de afweging te maken: besmettingsrisico tegenover ongemak van het dragen van een mond-neusmasker. (update: 12-08-2020)

Moet ik een mond-neusmasker dragen tijdens het sporten (lopen, fietsen, …)?

Iedereen vanaf 12 jaar die zich buitenshuis begeeft, draagt een mond-neusmasker of elk ander alternatief in stof in openbare ruimte in de provincie Antwerpen, evenals op private plaatsen die toegankelijk zijn voor het publiek.

Je hoeft geen mond-neusmasker te dragen op plaatsen en/of momenten waarop het risico op overdracht van het virus zo goed als uitgesloten is, gelet op de kortstondigheid en toevalligheid van het kruisen of passeren van personen. Dit is het geval wanneer je aan het joggen of het fietsen bent. Als je fietst op een drukke plaats en met velen aan het licht staat, draag je wel een mond-neusmasker.

Voor sporten in georganiseerd verband en het al dan niet dragen van een mond-neusmasker verwijzen we naar de sectorale protocollen en de pagina's van Sport Vlaanderen.

Moet je een mond-neusmasker dragen tijdens het wandelen of fietsen? Ook als er weinig mensen in je buurt zijn?

Iedereen vanaf 12 jaar die zich buitenshuis begeeft, draagt een mond-neusmasker of elk ander alternatief in stof in openbare ruimte in de provincie Antwerpen, evenals op private plaatsen die toegankelijk zijn voor het publiek.

Je hoeft geen mond-neusmasker te dragen op plaatsen en/of momenten waarop het risico op overdracht van het virus zo goed als uitgesloten is, gelet op de kortstondigheid en toevalligheid van het kruisen of passeren van personen. Dit is het geval wanneer je aan het joggen of het fietsen bent. Of als er weinig mensen in de buurt zijn. (update 12-08-2020)

Moet ik een mond-neusmasker dragen tijdens het vissen?  

Vis je op een moment en plaats waar niemand aanwezig is of waarbij mensen slechts kortstondig of toevallig passeren, dan is het risico op virusoverdracht nihil en mag je mond-neusmasker af.

Moet je een mond-neusmasker in de auto dragen?

Als je alleen in de auto zit, of met de leden van je gezinsbubbel dan moet je nooit een mond-neusmasker dragen in de auto. Dan geldt in je auto wat bij jou thuis geldt. Rijden mensen met je mee die niet tot jouw gezinsbubbel horen, dan draagt iedereen boven de 12 jaar een mond-neusmasker.  Dat geldt bij voorkeur ook voor de vaste 5 contacten, omdat je gedurende langere tijd een zeer kleine ruimte deelt.

In een open auto (genre cabrio, of een auto met alle ramen open) gelden dezelfde maatregelen. Zeker omdat je luider praat (= verhoogde kans op virusoverdracht). 

Zie ook verder ‘Mag ik carpoolen?’

Mag ik carpoolen?

Je mag sowieso de auto delen met personen uit je gezinsbubbel. Met je nauwe contacten (mensen uit de zogenaamde ‘groep van 5’) mag je carpoolen, ook wanneer ze van buiten de provincie Antwerpen zijn. Op dat moment draag je bij voorkeur wel een mond-neusmasker. Met mensen die buiten je gezinsbubbel of je nauwe contacten ‘groep van 5’ vallen, mag je nu even niet carpoolen, ongeacht uit welke provincie ze komen.

Wanneer je beroepshalve een auto deelt met anderen (bijvoorbeeld een taxirit of medewerkers van de groendienst die samen dienen te rijden in een busje) bewaar je zoveel mogelijk afstand. Iedereen draagt een mond-neusmasker en het is aangeraden om het voertuig regelmatig te verluchten en te reinigen.

Zie ook verder ‘Moet je een mond-neusmasker in de auto dragen’?

Moet ik een mond-neusmasker dragen wanneer ik met de motor/brommer/scooter rijd?

Wanneer je met een motor/brommer/scooter rijdt is het dragen van een mond-neusmasker verplicht in het geval de motor/scooterrijder een open helm draagt, tenzij op plaatsen en/of momenten waarop het risico op overdracht van het virus zo goed als uitgesloten is gelet op de kortstondigheid en toevalligheid van het kruisen of passeren van personen.  Dit geldt ook voor een passagier op de motor/brommer/scooter.  Draag je een integraal gesloten helm dan is een mond-neusmasker niet nodig tijdens de rit.  Een gesloten helm biedt immers voldoende bescherming en zorgt ervoor dat het virus zich niet kan verspreiden. (update: 12-08-2020)

Moet je op een werklocatie een mond-neusmasker dragen? 

Momenteel is telewerken de norm. Voor functies waarbij telewerken onevenredig moeilijk of onwenselijk is, moeten bedrijven passende maatregelen nemen. Bijvoorbeeld afstandsregels (social distance) en hygiënemaatregelen toepassen en collega’s op minstens 1,5 meter afstand van elkaar laten werken. Kan je die afstand niet garanderen op de werkvloer? Dan moet je maatregelen treffen die minstens een gelijkwaardig niveau van bescherming garanderen. Dat kan gaan van een plexiglasscherm tot het dragen van een mond-neusmasker. Op dat moment is het de taak van het bedrijf om voor zijn medewerkers te zorgen door veilige werkomstandigheden te creëren. Coronaproof en met respect voor alle hygiëne- en afstandsregels. Ook draag je een mond-neusmasker wanneer je niet aan je werkplek zit of staat.

sectorgids FOD Economie

Moet ik een mond-neusmasker dragen tijdens arbeidsintensief werk? 

Iedereen vanaf 12 jaar die zich buitenshuis begeeft, draagt een mond-neusmasker op de openbare ruimte in de provincie Antwerpen. Dus ook wanneer je werkt op  een openbare plaats. Je hoeft geen mond-neusmasker te dragen op plaatsen en/of momenten waarop het risico op overdracht van het virus zo goed als uitgesloten is gelet op de kortstondigheid en toevalligheid van het kruisen of passeren van personen, Wanneer je dus zwaar fysiek werk verricht (bijvoorbeeld belader huisvuil, groenverzorger, wegenwerker) op plaatsen en momenten waarop het risico op overdracht van het virus zo goed als onbestaande is, omdat je elkaar maar af en toe en kortstondig passeert of kruist, geldt de mondneusmaskerplicht niet. Let wel, je dient steeds een mond-neusmasker op zak te hebben en als je niet aan het werk bent, draag je je mond-neusmasker wel. (update: 12-08-2020)

Moet je een mond-neusmasker dragen op het strand? (Sint-Anneke, Zilvermeer, De Nekker …)

Als je op een strandlaken zit op voldoende afstand van andere strandgangers, mag het mond-neusmasker af. Je zit en verplaatst je dus niet.  Ook als je eet, drinkt, rookt, … mag het mond-neusmasker af. Zodra je je verplaatst (om een ijsje te gaan halen, …) zet je het op. (update: 10-08-2020)

Moet ik een mond-neusmasker dragen als het regent?

Ja, je draagt ook een mond-neusmasker als het regent. De mond-neusmaskerplicht is niet afhankelijk van weerkundige omstandigheden. Zowel bij droog als vochtig weer moet je een mond-neusmasker dragen. (update: 14-08-2020)

Moet je tijdens de uitoefening van een functie met klantencontact altijd een mond-neusmasker dragen? Of kan een plexischerm volstaan als afscheiding?

In de sectorale protocollen zijn hierover afspraken gemaakt, rekening houdend met het risico op virusoverdracht. Wie bv. in een frituur, restaurantkeuken of broodjeszaak werkt, is gebonden aan het horecaprotocol. Dat zegt dat je altijd een mond-neusmasker moet dragen. Je vindt de protocollen per sector op de federale site ‘Info coronavirus’ bij https://www.info-coronavirus.be/nl/protocollen/ (update: 14-08-2020)