Sport en ontspanning

Wat is intensief sporten? 

Tijdens intensief sporten doe je een grote fysieke inspanning. Je gaat sneller ademen, je hart gaat sneller kloppen, je zweet en kan moeilijker praten. Onder intensief sporten verstaan we onder andere hardlopen, mountainbiken, wielrennen.

Blijven de provinciale parken en domeinen open?

De provinciale parken en domeinen blijven open, maar omdat ze behoren tot het openbaar domein moet je ook daar steeds een mondneusmasker dragen en uiteraard de afstandsregels met de andere bezoekers respecteren.

Welke sporten mogen nog in de provincie?

Voorlopig is alleen contactloos sporten toegestaan. Bijvoorbeeld wel lopen, fietsen, wandelen, vissen, ... Maar karate, judo, voetbalwedstrijden, en soortgelijke sporten mogen niet, voor niemand ook niet voor kinderen. Sportactiviteiten waarbij de ‘fysieke afstand’ niet mogelijk is, vormen een immers een groot risico op een COVID-19 besmetting.

Alle sporten in groepsverband met uitzondering van de contactsporten zijn toegestaan voor kinderen onder de 18 jaar.

Sporten in groepsverband met meer dan 10 personen is verboden voor sporters boven de 18 jaar. En ook dan gelden de afstands- en hygiënemaatregelen.

Definitie contactloos sporten: sporten of beweegvormen waar contacten vermeden worden. Bij de sportactiviteiten moet de fysieke afstand worden gewaarborgd (minstens 1,5 meter afstand houden). Dit betekent dat deelactiviteiten van een sport waar de veiligheidsafstand niet kan gegarandeerd worden niet toegestaan is.

Mogen kinderen onder de 18 jaar sporten?

Alle sporten in groepsverband met uitzondering van de contactsporten zijn toegestaan voor kinderen onder de 18 jaar. Bij contactsporten zoals karate, judo en soortgelijke sporten kan je onmogelijk 1,5 meter afstand houden, waardoor er een vergroot risico is op besmetting met het COVID-19-virus. 

Mogen “personal training”-centra (training 1 op 1, in privécontext) open blijven? 

Activiteiten met een personal trainer die doorgaan in een omgeving die vergelijkbaar is met die van  fitnesscentra (afgesloten ruimte, met fitnesstoestellen) zijn niet toegestaan. Andere individuele, begeleide sportactiviteiten mogen plaatsvinden. Wel bij voorkeur buiten, zoals looptraining onder begeleiding of sportworkshops in openlucht. En op voorwaarde dat de deelnemers afstand houden en de begeleider een mondneusmasker draagt. 

Ploegsporten zijn verboden voor sporters boven de 18 jaar. Geldt dat ook voor professionele ploegen zoals Royal Antwerp FC en K. Beerschot V.A.?

Ja, ook trainingen en wedstrijden voor professionele ploegen met spelers boven de 18 jaar zijn nu verboden. Het COVID-19-virus maakt geen onderscheid tussen beroeps- en amateurspelers. Het is nu nog wachten op het advies van CELEVAL,  de evaluatiecel van het Nationaal Crisiscentrum, over voetbal gelet op de nieuwe epidemiologische context in België.

Wat met sociale en culturele activiteiten zoals workshops, opleidingen en groepslessen keramiek?

Workshops, opleidingen en groepslessen kunnen doorgaan onder wanneer:

  • de activiteiten buiten plaatsvinden; en
  • er maximaal 10 deelnemers zijn; en
  • de fysieke afstand van 1,5 meter tussen de deelnemers is gegarandeerd; en
  • iedereen die ouder dan 12 jaar is een mondneusmasker draagt.

Activiteiten met meer dan 10 deelnemers zijn een verboden samenscholing. 

Workshops, opleidingen en groepslessen mogen binnen plaatsvinden, maar enkel in gezinsverband en/of met de voor de (voor 4 weken) vaste 5 contacten. 

Mag ik nog zwemmen in openbare zwembaden, vijvers en recreatiedomeinen?

Zwemmen in openbare zwembaden, vijvers en recreatiedomeinen is toegelaten.