Coronavirus: respecteer de maatregelen, houd vol, versterk je veerkracht, psychosociale hulp, FAQ's, anderstalige info en referentiewebsites

Oproep gouverneur Cathy Berx: houd je aub allemaal en zonder onderscheid aan de maatregelen!

"Aan allen, in het bijzonder ook aan iedereen met jonge(re) kinderen en pubers: druk hen a.u.b. op het hart dat de situatie echt zeer ernstig is en nog veel erger zal worden. Verdere verspreiding van het virus vermijden/vertragen om de piek vooruit te schuiven en af te zwakken, is cruciaal.

Ook jonge mensen zijn vatbaar voor Covid-19. Zoals verschillende kranten terecht schrijven: in Nederland ligt een 16-jarige Covid-19 patiënt in kritieke toestand op intensive care. In Italië is de helft van de patiënten jonger dan 65. De speeltijd is echt voorbij. De druk op ons gezondheidszorgsysteem is zeer reëel en het is nog maar het begin.

Uit de dagelijkse verslagen van politie blijkt dat nog steeds niet alle cafés gesloten zijn, dat nog steeds heel wat jongeren in groep op straten en pleinen spelen. Stop daar alsjeblieft onmiddellijk mee. Volg alle maatregelen consequent op: cafés, restaurants… moeten toe blijven, houd afstand, verlaat je huis enkel voor essentiële verplaatsingen alleen, met het gezin of één enkele vriend/vriendin, kom niet samen, school niet samen. 24 maart was een slechte dag: het aantal besmettingen steeg sterk. Het aantal doden helaas ook. De ziekenhuizen organiseren zich zo dat ze heel veel zieken de beste zorgen kunnen blijven geven. Ze kunnen dat niet als wij ons niet allemaal en zonder onderscheid aan de noodzakelijke maatregelen houden.

De inspanningen die we van de bevolking vragen en die we met zijn allen moeten leveren zijn groot. Ze vervallen in het niet met wat de artsen, (thuis)verpleegkundigen en onze ziekenhuizen nu en de komende weken in zeer moeilijke omstandigheden moeten presteren. Deze crisis met z’n allen, in solidariteit en met veel verantwoordelijkheidszin doorkomen met zo weinig mogelijk doden, is onze aller opdracht.

Voor de rest: houd de moed erin, blijf gezond en- ik kan het niet genoeg herhalen- respecteer de voorzorgsmaatregelen. Niet alleen om vele anderen en het gezondheidszorgsysteem te beschermen, maar ook en vooral uzelf en al wie u dierbaar is. Goed zorg dragen voor jezelf en zo ook voor elkaar blijft de nadrukkelijke opdracht en boodschap. Feesten en elkaar weer omhelzen is voor later!" 

De maatregelen nog eens op een rijtje:
Vanaf de middag van 18 maart tot en met 5 april (tot en met 3 april voor de scholen) zijn de maatregelen hieronder beschreven en deze uit het persbericht van de Eerste Minister van kracht. De situatie wordt op regelmatige tijdstippen geëvalueerd. Op basis van deze evaluatie kunnen de maatregelen afgezwakt of versterkt worden.

Wat betekent de afkondiging van een federale fase voor de reeds genomen besluiten voor de lokale overheden?
Een federale fase betekent dat de gouverneurs en burgemeesters de algemene maatregelen moeten toepassen en hun voorgaande besluiten intrekken na de publicatie van het ministerieel besluit. Het ministerieel besluit en verdere verduidelijkingen volgen in de komende uren. Het doel is het harmoniseren van de maatregelen op het volledige Belgisch grondgebied.

Wat gebeurt er als men de regels niet naleeft?
Wanneer de federale maatregelen niet nageleefd worden (voorzien door het ministerieel besluit), zijn de sancties, voorzien in de artikels 182 en 187 van de wet op de civiele veiligheid van 15 mei 2007, van toepassing. De nadruk ligt op preventie, dialoog en burgerzin. De lokale overheden blijven bevoegd voor de openbare orde volgens artikel 135 §2 van de nieuwe gemeentewet, zonder evenwel in te gaan tegen de maatregelen of de geest van de maatregelen die op een hoger niveau werden genomen.
De politiediensten zullen permanent controles uitvoeren om het strikt naleven van de maatregelen te verzekeren.

Algemene principes:

  • De algemene hygiënemaatregelen blijven van toepassing;
  • De overheden moeten kunnen blijven functioneren;
  • Indien ouders geen andere mogelijkheid hebben dan de grootouders (ongeacht hun leeftijd) om hun kinderen op te vangen moeten kleine kinderen worden opgevangen in de kinderopvang en scholieren op school. Specifiek moet er aandacht besteed worden aan de kinderen van personeelsleden uit vitale sectoren en essentiële diensten;
  • De social distancing maatregelen (minimum 1.5 meter tussen personen) worden behouden in alle omstandigheden, behoudens voor gezinnen die onder hetzelfde dak wonen. Bijvoorbeeld: laat een stoel vrij tussen twee personen tijdens een noodzakelijke vergadering (dit is niet van toepassing voor personen die onder hetzelfde dak leven);
  • Een mix van verschillende leeftijden moet absoluut worden vermeden;
  • Blijf zoveel mogelijk thuis, enkel essentiële verplaatsingen (naar het werk gaan wanneer telewerk onmogelijk is, naar de apotheker gaan, naar de post gaan, etenswaren aankopen, tanken, ...) mogen worden gedaan.

 

Omgaan met stress in tijden van corona:
Enkele algemene richtlijnen om je mentale veerkracht te versterken vind je hier.
 

Psychosociale eerstelijnshulp tijdens de coronacrisis:
Voor psychosociale steun of een luisterend oor kunnen volwassenen en jongeren in eerste instantie terecht bij: 

 

 

Naam organisatie

Telefoonnummer 

Voor wie? 

Website
 
Tele-Onthaal  106 

Acute nood aan opvanggesprek / chat mogelijk via website

 
https://www.tele-onthaal.be/ 
Awel  102  Kinderen, jongeren nood aan gesprek (16-22u)/ mail, chat, forum ook mogelijk  https://awel.be/ 
Zelfmoordlijn  1813  Suïcidepreventie / 24/7 , chat (18u30-22u), mail (binnen 5 werkdagen antwoord), zelfhulp-optie  https://www.zelfmoord1813.be/ 
Hulplijn geweld  1712  Relationele spanningen, geweld (alle leeftijden + chat via website)  https://1712.be/ 
JAC (CAW)  0800 13 500  Jongeren met nood aan gesprek en advies rond allerlei hulpverleningsvragen/ chat, mail ook mogelijk en momenteel ook chat op afspraak  https://www.caw.be/jac/ 
WatWat  Niet telefonisch bereikbaar, enkel online  Kinderen en jongeren: informatie op maat van leeftijd  https://www.watwat.be/corona 

Heb je vragen over de nieuwe maatregelen die sinds 18 maart 12:00u van kracht zijn?
Informeer je via de officiële kanalen voor de meest actuele info:

  • http://info-coronavirus.be
  • Corona-infolijn: 0800/14.689 (8u - 20u)
  • Ook het @CrisiscenterBE en @be_gezondheid beantwoorden elke dag jullie vragen tussen 9u-18u.
  • Belgen die momenteel vastzitten in het buitenland, kunnen terecht op het noodnummer van Buitenlandse Zaken voor Belgen in het buitenland: 02/501 40 00
Meertalige info coronavirus:
Links naar posters met preventieve maatregelen, fiches met basisinfo en nuttige websites in verschillende talen kan je hier terugvinden.
 
Mondmaskers:
(Een aanbod voor) mondmaskers bezorg je best rechtstreeks op het volgende adres: coronashortages@fagg-afmps.be.
Je kan je vraag ook richten tot het crisiscentrum: crisiscentrum@ibz.fgov.be
Ook als je als particulier nog over een voorraad beschikt, kan je dit doorgeven op voorvermelde mailadressen of ze schenken aan het dichtsbijzijnde ziekenhuis in je buurt.

Als je liever zelf aan de slag gaat en onze zorgverleners graag helpt, vind je hier het patroon om zelf mondmaskers te vervaardigen.

Hamster niet, er is genoeg voorraad!
Nog niet overtuigd van die boodschap? Lees dan in dit artikel hoe ze met een briljante truc hamstergedrag in Denemarken proberen tegen te gaan.

Volg de vieringen van het Bisdom Antwerpen via livestream
Ook en vooral in deze moeilijke tijden wil het Bisdom zijn gelovigen in deze veertigdagentijd nabij zijn, weliswaar op een aangepaste manier. Zo kan je voortaan via life streaming de eucharistieviering op zondag om 10.00 uur bijwonen in de (lege) kathedraal van Antwerpen en ook de dagelijkse vieringen van 17.00 uur.
Hoe maak je verbinding met de livestream?
Ga op het internet naar www.bisdomantwerpen.be en klik vervolgens op ‘Vieren met de bisschop’.

Persbericht gouverneur Cathy Berx zondag 15 maart 2020
In haar persbericht riep de gouverneur alle inwoners op om de maatregelen tegen de verspreiding van het Covid-19-virus zeer nauwgezet na te leven. Ze verwijst daarbij heel in het bijzonder naar de twee open emotionele brieven van prof. Wim Derave, inspanningsfysioloog aan de Universiteit Gent aan de burgers en jongeren om nogmaals te wijzen op de ernst van de situatie.

Intrekkingsbesluit 13 maart 'maatregelen tegen verspreiding Covid-19-virus verbod op indoorevenemeneten van meer dan 1000 bezoekers.
Gouverneur Cathy Berx vaardigde op 13 maart een intrekkingsbesluit ‘maatregelen tegen verspreiding Covid-19-virus-verbod op indoor evenementen van meer dan 1000 bezoekers’ uit. Het toepassingsgebied alsook de gestipuleerde maatregelen werden teniet gedaan door de afkondiging van de federale fase op vrijdag 13 maart naar aanleiding van de coronacrisis

Algemene informatie coronavirus en lijst van meest gestelde vragen:

Meer algemene informatie over het coronavirus en een actuele lijst met veelgestelde vragen kan je terugvinden op de volgende websites:
 

Bijkomende, nuttige referentiewebsites kan u hier terugvinden:

Mondmaskers