Veiligheidsconferentie 2016: verkeer en innovatie

In 2015 verloren 732 personen het leven door één van de 40.303 verkeersongevallen in België. In 40.303 verkeersongevallen vielen 52.571 verkeersslachtoffers. 52.571 doden, zwaar- of lichtgewonden. Kortom, de tol van ons verkeersgedrag is ondraaglijk zwaar.

Provincie Antwerpen gaat resoluut voor ZERO. Nul slachtoffers in en door het verkeer. Meer dan nul aanvaarden wij niet. Wie stemt niet in met deze ambitie? Maar hoe pakken we dit concreet aan? Kan innovatie structureel helpen? En zo ja, welke en hoe? Boeken we de grootste veiligheidswinst door het gebruik van nieuwe, slimme technologieën of materialen? Of vergt verkeersveiligheid een groter engagement, een mentaliteitsshift? Kunnen we genoeg vertrouwen op duurzame preventie die ons verkeersgedrag grondig, ingrijpend en vooral structureel wijzigt? En hoe schoppen we hardleerse, niets of niemand ontziende verkeerscriminelen een verkeersveilig geweten?

Het antwoord op deze en andere vragen zochten wij tijdens de Veiligheidsconferentie Provincie Antwerpen 2016: verkeer & innovatie - Kan innovatie leiden tot ZERO verkeersslachtoffers? Deelnemers maakten er kennis met enkele nieuwe inzichten en gingen er onder leiding van verkeerskundigen en experts ook dieper in op een aantal succesvolle projecten.