Extreme droogte zorgt voor brandfase rood in natuurgebieden provincies Antwerpen en Limburg

publish date
29.05.2020

De risicofase voor brand in de natuurgebieden in de provincies Antwerpen en Limburg wordt opgetrokken van oranje naar rood. Dat houdt in dat er extreem hoog brandgevaar is, zowel in de open (heide)gebieden als in de bossen. De aanhoudende droogte en voorspelde oostenwind voor de komende dagen zorgen voor een gevaarlijke cocktail wat betreft brandgevaar en liggen dus aan de basis van deze beslissing.

Toegang tot de natuurgebieden in Limburg en Antwerpen wordt afgeraden
Code rood, dat wil vooral zeggen dat de toegang tot bossen en natuurgebieden in de provincies Antwerpen en Limburg wordt afgeraden. We kunnen de gebieden niet afsluiten omwille van praktische redenen. Zo is het belangrijk dat hulpdiensten snel het gebied in kunnen indien nodig. Bossen en natuurgebieden hebben logischerwijze ook niet zelden heel wat mogelijke ingangen. Als je toch wil gaan wandelen, blijf dan zeker aan de rand van het bos of natuurgebied.

Een brand kan snel van een kleinschalig naar een groter probleem escaleren. Een smeulende sigaret of bijvoorbeeld glas, vonken of hete voorwerpen (bv onderdelen van machines) kunnen snel zorgen voor een grotere brand. Gelieve het verbod op het maken van vuur of te roken in de natuur strikt na te leven.

Beheerders en brandweer zijn zeer waakzaam. Er wordt extra materieel en mankracht ingezet en de brandtorens worden bemand op basis van de risico-evaluatie door beheerders en brandweerdiensten.

Gebruik je gezond verstand
De boodschap is helder en herhalen we nogmaals: gebruik je gezond verstand en wees waakzaam. De natuur is immers kurkdroog. We vragen aan de mensen om onrustwekkende situaties onmiddellijk te melden via het noodnummer 112.

De situatie wordt op de voet gevolgd door Natuur en Bos van de Vlaamse Overheid, samen met de brandweer en lokale overheden. De laatste stand van zaken en een overzicht van de betrokken gebieden vind je op www.natuurenbos.be/waarschuwingen.

Verder willen wij eveneens in herinnering brengen dat in provincie Antwerpen eerder deze maand reeds een algemeen rook- en vuurverbod werd afgekondigd. Hierbij geldt een absoluut rookverbod in de bossen, natuur- en heidegebieden, en een verbod op het maken van open vuur of kampvuren op het volledige grondgebied van de provincie.

Algemeen contact:

  • Jeroen Denaeghel, woordvoerder Natuur en Bos: 0474/50.48.94

 


Lokale contacten:

 

  • Provincie Antwerpen: Patrick Engels: 0479/67.94.50
  • Provincie Limburg: Gui Winters: 0479/67.95.05 
 

Volgende van de detaillijst